BOEKEN – PLATEN

 

MARKT.

 

 Zaterdag 14 oktober 2017

 

 

Kerk St.Petrus’Banden

Hartveldseweg 24

DIEMEN.

 

 

Open: 11.00 – 14.30uur

 

 

 Komt U OOK?

                              

Boekenmarkt in de Sint Petrus 'Banden

Op zaterdag 10 oktober a.s.wordt de jaarlijkse boekenmarkt, waarvan de opbrengst bestemd is voor het restauratiefonds St.Petrus Banden, gehouden. Deze keer niet in de pastorie,maar in de kerk. Er is weer een grote collectie boeken op allerlei gebied  en voor een redelijk bedrag kunt u uw leesvoorraad voor de komende winter aanvullen. U bent van harte uitgenodigd uw keuze te komen maken en dat kan tussen 11.00 - 14.30 uur. Traditiegetrouw is er ook weer een fraaie "mand" te winnen!!! Wij hopen op uw bezoek, want er gaat tenslotte niets boven een echt boek!!
Voor de goede orde nog even dit... er kunnen geen boeken meer worden aangeleverd!! Sorry.
Restauratiecommissie.

HET PASTOORSPORTRET VAN PASTOOR VAN HOUTEM

 

Het schilderij van Pastoor van Houtem is terug van restauratie. Hieronder een verslag van wat er allemaal ontdekt is tijdens de restauratie.

Een hartelijk dank voor iedereen die de restauratie mede mogelijk gemaakt heeft!

In 2009 is door Ellen van Meurs van De Historische Kring Diemen ontdekt dat het schilderij in onze kerk een echte Balthasar Beschey (1708-1776) is. Een oude Vlaamse meester, die bijvoorbeeld ook in het Louvre in Parijs hangt.

Het doek is in erg slechte staat, waardoor het hoognodig moet worden gerestaureerd. 
We zijn al enkele jaren bezig met het verzamelen van het benodigde geld (6.000 euro). We hebben al vele kleine en grotere giften ontvangen, maar we hebben nog circa 3.000 euro nodig. Wilt u bijdragen aan de restauratie? Doe dan een gift ten name van de Restauratiecommissie (ING-rekeningnummer: 18.55.607). 

De restauratie wordt uitgevoerd door Hartskeerl Schilderijrestauratie

Status 26 juni 2012

De oude bedoeking is van het schilderij afgehaald, daardoor is nu ook duidelijk geworden wat de vervorming in het doek heeft veroorzaakt: de oude bedoeking is in meerdere lagen aangebracht en daarbij deels in vreemd gevormde lappen. Vreemd, omdat de vorm geen enkele verband heeft met het schilderij. De vorm van deze oude bedoeking heeft zich aan de voorkant van het schilderij afgetekent. 
Het nieuwe doek is geprepareerd,nu zal nog de lijm worden aangebracht. Deze lijm wordt pas kleverig bij een bepaalde temperatuur. Daarom zal het schilderij op een speciale tafel worden geplaatst met een ingebouwde verwarming en vacuümpomp. Het schilderij zal op deze tafel worden afgedekt met een transparante folie, dan wordt de vacuümpomp aangezet. Door het ontstane vacuüm wordt het schilderij stevig op het nieuwe doek gedrukt, door nu te verwarmen komt de hechting tot stand.
Status 1 juni 2012

Het schilderij is inmiddels helemaal schoongemaakt. Daarbij is ook een signatuur gevonden, (linksonder) zie foto. Nu is het schilderij helemaal beplakt met japans papier (kozo - gemaakt van de moerbijboom). Hierdoor is de verflaag volledig gefixeerd en kan er niets losraken gedurende de volgende handeling: het van het raam afhalen van het doek, het verwijderen van de oude bedoeking en het prepareren voor de nieuwe bedoeking.Status 20 mei 2012
Gestart is met de verwijdering van oppervlakte vuil. Dit is gedaan over het hele schilderij. Dit leverde al behoorlijk wat vervuiling op! Gewerkt is met TAC (tri-ammonium-citraat) 3% opgelost in gedestilleerd water. Nu is gestart met afname van de oude, verkleurde vernislaag met een alcohol/terpentine/iso-octaan combinatie.

Status restauratie Balthasar Beschey 20 mei 2012

Vriendenloterij, steunt u ons?

Doet u al mee aan de Vriendenloterij? Daarmee kunt u mooie prijzen winnen en steunt u het Restauratiefonds van de Sint Petrus' Banden. U kunt zichzelf heel eenvoudig aanmelden door op de banner rechts, onder 'Contact', te klikken en uw gegevens in te vullen. Alvast bedankt voor uw steun aan het Restauratiefonds.


 

Uw gift is aftrekbaar!

Wilt u uw bijdrage leveren aan onze parochie, voor de restauratie van de kerk? Uw gift is meer dan welkom!

U kunt uw gift overmaken ten name van het restauratiefonds (ING-rekeningnummer: 18.55.607).

Heeft u een speciaal verzoek of wens? Neemt u dan s.v.p. contact op met ons secretariaat. Zijn zijn elke werkdag bemenst van 9.00 tot 13.00 uur. Zij zijn bereikbaar via:
- Telefoon: 020-6905097
- E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Post of bezoek: Hartveldseweg 24, 1111BG Diemen 

NB: Weet u dat u een gift kunt aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de belastingdienst.

 

Onder Overig en Historie, kunt u lezen dat de Sint Petrus' Banden parochie al 800 jaar thuis is in Diemen, in wisselende gebouwen. Sinds 1882 is de pastorie er en sinds 1910 de kerk aan de Hartveldseweg. 

In de afgelopen jaren is de kerk ingrijpend gerestaureerd, zoals u kunt zien aan onderstaande foto's. De restauratie van de pastorie was te groot om als parochie zelf te kunnen doen. Gelukkig kon de pastorie verkocht worden aan Stadsherstel, een organisatie die als doel heeft monumenten te redden en te restaureren. Daarmee blijft de pastorie in een nieuwe functie bewaard voor toekomstige Diemenaren.

Restauratie en onderhoud aan de kerk echter nog steeds noodzakelijk!

Vanaf ca. 2000 is het restauratiefonds, opgezet door een aantal bevlogen parochianen, druk doende d.m.v. het voeren van velerlei actie’s fondsen te werven en geld bijeen te brengen, om restauratie mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse rommelmarkt, het Kerstconcert, de boekenmarkt, de Kerstmarkt en natuurlijk de giften van parochianen en (oud-) Diemenaren, die onze kerk een warm hart toedragen.

Het restauratiefonds is een onmisbare schakel in de restauratie en er werd in ongeveer tien jaar tijd een bedrag bijeen geschraapt van ruim 400.000 euro! In de kerk staat de thermotere, die het totaal verzamelde bedrag aangeeft. U zult begrijpen dat dit bedrag al voor een groot deel is uitgegeven! Maar er moet nog veel meer gebeuren

We kunnen nu stellen dat er al veel is bereikt. De toren is al fraai gerestaureerd en de buitenkant van de kerk grotendeels. 

Wij weten dat het niet alleen de wens is van de parochianen van Sint Petrus’ Banden, maar zeker ook van de Diemense gemeenschap, dat deze bekende monumenten in het hart van Diemen, worden gerestaureerd en zo behouden kunnen blijven voor Diemen.

Er is nog veel geld nodig om dit doel te bereiken maar met elkaar moet dat lukken. Daarom hopen wij, dat u met ons, zult zeggen:


DE DIEMER D.O.M.?     DAAR GEVEN WE OM!!


ING:  18 55 607.   Dank voor uw steun!

De voorzijde in augustus 2009 (foto: Ivo Heemskerk)

Kerk in steigers

 

De achterzijde in augustus 2009 (foto: Ivo Heemskerk)

 
Achterzijde kerk in steigers
 


 

 

 

 

Zoeken op deze site